4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

CITROEN C4 PICASSO 2.0 - FORD S-MAX 2.0

Kι όμως, γυρίζει!

Γεγονός! Πόσο δύσκολο, όμως, ήταν για το Γαλιλαίο να αποδείξει το προφανές;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΡΕΠΕ να δούμε το Ford S-Max να κατακτά τον τίτλο του Car Of The Year ή, αν θέλετε, τους σχεδιαστές της Citroen να λιώνουν χιλιάδες μολύβια, προκειμένου να παρουσιάσουν ένα τόσο ελκυστικό μοντέλο σαν το C4 Picasso, για να πιστέψουμε, επιτέλους, ότι τα πολυμορφικά δεν είναι μονοδιάστατα.
Σίγουρα, τα πράγματα δεν ήταν έτσι εξαρχής. Ρίχνοντας μια ματιά πίσω, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του Ά80, τότε που τα μοντέλα της συγκεκριμένης κατηγορίας έκαναν τα πρώτα τους βήματα, εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι δεν αντέχουν τη σύγκριση με τα σημερινά, αφού η εξέλιξή τους από τότε είναι σημαντική. Kαι δε μιλάμε για απλά βήματα, αλλά για άλματα. Αναμφίβολα, στο μεταξύ έχουν αλλάξει πάρα πολλά και οι εταιρείες έχουν καταβάλει μεγάλο κόπο και αρκετό χρόνο και χρήμα, για να παρουσιάσουν πολυμορφικά που να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα συμβατικά επιβατικά μοντέλα. Έτσι, δεν ξέρουμε αν φέτος μπορούμε να μιλάμε για την εκδίκηση των πολυμορφικών, οπωσδήποτε όμως, κρίνοντας και εκ του αποτελέσματος, είναι η χρονιά τους.
Με τα πράγματα, λοιπόν, να γίνονται άκρως ενδιαφέροντα σε αυτήν την κατηγορία, στοχεύουμε στην ουσία, υποβάλλοντας σε εξαντλητική δοκιμασία τα δύο πιο επίκαιρα -και ίσως σημαντικότερα- μοντέλα της κλάσης: το νεότευκτο Citroen C4 Picasso και το Aυτοκίνητο Tης Xρονιάς για το 2007, Ford S-Max, αμφότερα στη 2λιτρη έκδοσή τους.

Το είναι και το φαίνεσθαι
Aς εξετάσουμε την αισθητική των δύο αυτοκινήτων. Tο S-Max δείχνει να είναι ο φορέας της νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Ford, υιοθετώντας θαρραλέες γραμμές και διάφορα γεωμετρικά σχήματα, που εναλλάσσονται με αρμονία, προσδίδοντας, αναμφίβολα, ένα δυναμικό προφίλ στο μοντέλο. Από την άλλη, η προσέγγιση της Citroen στο θέμα δείχνει πιο εκλεπτυσμένη, με τις καμπύλες να μετακομίζουν, διευρυμένες αυτήν τη φορά, από το C4 στο ομώνυμο Picasso. Εδώ το γυαλί κάνει έντονη την παρουσία του, προσφέροντας μια ευήλια καμπίνα στους επιβάτες, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δε θα νιώσουν κλειστοφοβικά. Αναμφίβολα, οι δύο αυτές προτάσεις στέλνουν σε άλλη διάσταση τη σχεδιαστική φιλοσοφία των μοντέλων της κατηγορίας, η καθεμία με τον τρόπο της και απευθυνόμενες σε διαφορετικό κοινό.
Στον κυρίως κατασκευαστικό τομέα, που αφορά τη δομή του αμαξώματος, οι δύο εταιρείες κινήθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετα. Στη Citroen βασίστηκαν σε μια γνωστή πλατφόρμα, εκείνη της μικρομεσαίας κατηγορίας, η οποία προέρχεται από το ομώνυμο C4, που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια. Στη Ford, με το S-Max, εισάγουν το νέο δάπεδο στο οποίο θα βασιστεί το μελλοντικό Mondeo της μεσαίας κατηγορίας.
Ως εκ τούτου, πολλοί θα πουν ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια ευθεία αντιπαράθεση. Και, αν θέλετε, συμφωνούμε κι επαυξάνουμε, βάζοντας στο παιχνίδι και τα διαφορετικής φιλοσοφίας κιβώτια ταχυτήτων. Ωστόσο, θα διαπιστώσετε στην πορεία ότι, εκτός από την εύλογη προοπτική να δούμε πώς στέκονται αυτά τα δύο το ένα δίπλα στο άλλο, το θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από κάθε άποψη.
Όπως είναι λογικό, υπάρχουν σχετικά μεγάλες διαφορές στις εξωτερικές τους διαστάσεις. Το S-Max, λοιπόν είναι κατά 178 χλστ. μακρύτερο, κατά 24 χλστ. φαρδύτερο και, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με την πρώτη κιόλας ματιά, λόγω της ιδιαίτερης σχεδίασής του, κατά 22 χλστ. χαμηλότερο. Προσθέστε στην κατά βάση γενική υπεροχή του και το κατά 122 χλστ. μακρύτερο μεταξόνιο και πάμε στο ταμείο να δούμε πώς μεταφράζονται αυτά σε ωφέλιμους για τους επιβάτες χώρους.

Εντός...
Έχεις πολλά πράγματα να δεις στο εσωτερικό του Picasso και άλλα τόσα να βρεις και να μάθεις. Όμως σΆ αυτό του S-Max μπορείς να κάνεις ακόμα περισσότερα. Δεν είναι απλώς η αίσθηση που αποκομίζεις με την πρώτη ματιά, αλλά η πραγματικότητα. Ναι, μάρτυς μας το ανδρείκελο*.
Συνταρακτικές είναι οι διαφορές, όπως απεικονίζουν και οι αριθμοί, φτάνοντας ακόμα και τα 10 εκ. για την απόσταση των γονάτων από τα εμπρός καθίσματα. Tο μοναδικό σημείο όπου υστερεί το γερμανικό μοντέλο είναι τα κεφάλια των πίσω επιβατών, κάτι που αποδίδεται στην ιδιαίτερη σχεδίαση του πίσω μέρους. H ευρυχωρία, πάντως, είναι δεδομένη και για τα δύο μοντέλα, τουλάχιστον όσον αφορά την 5θέσια διάταξη. ΣΆ αυτήν την περίπτωση, ο όγκος του χώρου αποσκευών ανέρχεται στα 850 λίτρα για το S-Max, ενώ για το C4 Picasso το αντίστοιχο νούμερο κυμαίνεται από 576 έως 672 λίτρα, ανάλογα με τη θέση των καθισμάτων. Τα τελευταία μετακινούνται ανεξάρτητα κατά το διαμήκη άξονα, ενώ, επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ανάκλισης των πλατών, απελευθερώνοντας, έτσι, έναν επίπεδο χώρο αποσκευών, που φτάνει σε όγκο τα 1.951 λίτρα για το πρώτο και τα 2.000 για το δεύτερο. Η πρόσβαση στην τρίτη σειρά καθισμάτων γίνεται εύκολα -τηρουμένων των αναλογιών- και στα δύο μοντέλα, με το γαλλικό να έχει το προβάδισμα που του προσφέρει η αναδίπλωση της έδρας του καθίσματος. Ωστόσο, για να βρείτε καθίσματα τρίτης σειράς στο Ford, θα πρέπει να πληρώσετε 800 ευρώ, αφού σε όλες του τις εκδόσεις διατίθεται ως 5θέσιο.
Το εσωτερικό του S-Max είναι περισσότερο συμβατικό και, χωρίς να προκαλεί, προσφέρει ένα οικείο περιβάλλον στους επιβάτες του. Θα εκτιμήσεις τη θέση οδήγησης, που είναι αντίστοιχη ενός συμβατικού μοντέλου, όπως επίσης και την εργονομία. Η Citroen, όμως, δείχνει πιο τολμηρή, παρουσιάζοντας ένα άκρως ενδιαφέρον εσωτερικό, τόσο σε σύλληψη όσο και σε εκτέλεση. Δεν μπορείς να αγνοήσεις το μεγάλο παρμπρίζ, που εκτείνεται πάνω από το κεφάλι των εμπρός επιβατών, όπως και τα σκιάδια για την προστασία από τον ήλιο, που μετακινούνται σε ράγες. Οι δύο μικρές οθόνες που είναι τοποθετημένες στις δύο άκρες του ταμπλό και παρέχουν πληροφορίες και τη δυνατότητα ρύθμισης του διζωνικού κλιματισμού κάνουν τη μεγάλη κεντρική οθόνη με τις ψηφιακές ενδείξεις να μοιάζει συμβατική. Αναζητώντας τον επιλογέα, θα βρεις ένα cool box, αφού η επιλογή των ταχυτήτων στο -μηχανικό μεν, αλλά με αυτοματοποιημένο συμπλέκτη- κιβώτιο γίνεται από τα paddle που είναι τοποθετημένα πίσω από το τιμόνι, ενώ εκείνη της κύριας λειτουργίας γίνεται από ένα μικρό μοχλό στα δεξιά της κολόνας. Το τιμόνι προέρχεται από το C4 και, όπως κι εκεί, το κεντρικό τμήμα του, που περιλαμβάνει αρκετά πλήκτρα ελέγχου βασικών και δευτερευόντων λειτουργιών, είναι σταθερό, αφήνοντας τη στεφάνη να κινείται ανεξάρτητα.

¶φθονες είναι οι θήκες για τα μικροαντικείμενα και στα δύο μοντέλα.

Μικρός καθρέφτης της C4 Picasso.
Ο ευρυγώνιος καθρέφτης, που είναι τοποθετημένος κάτω από το βασικό, στο κέντρο του παρμπρίζ, προορίζεται για την εποπτεία των μικρών σας... αγγέλων.

Η Citroen έδωσε την πραγματική διάσταση των τριγωνικών κρυστάλλων, προσφέροντας ορατότητα στον οδηγό κατά τις στροφές.

Ψαγμένοι οι Γάλλοι. Για να μην αναζητάτε τα πράγματά σας, τοποθέτησαν αισθητήρα που ανάβει ένα φωτάκι στη θήκη της πόρτας!

Ατελείωτη μοιάζει η λίστα του επιπλέον εξοπλισμού του C4 Picasso. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, με τις τρεις οθόνες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως demo car από τη Citroen.


* Ανδρείκελο
Οι αριθμοί που αναγράφονται μέσα σε κύκλους απεικονίζουν τους πραγματικούς χώρους σε εκατοστά που έχει στη διάθεσή του ένας επιβάτης μέσου ύψους (1,78 μ.) και βάρους (70 κιλά) για το κεφάλι, τους ώμους και τα πόδια. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από τη συντακτική ομάδα των 4Τροχών, χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο για το σκοπό αυτό ανδρείκελο.

Παθητική ασφάλεια
Citroen C4 Picasso
5 αστέρια για το C4 Picasso, που σε επιμέρους βαθμολογία μεταφράζεται συνολικά σε 35 βαθμούς, από τους οποίους οι 15 της εμπρόσθιας σύγκρουσης αναλογούν σε ποσοστό 94% και οι 18 της πλάγιας σε ποσοστό 100%. Εκ των ων ουκ άνευ ο βομβητής προειδοποίησης των ζωνών ασφαλείας, που προσθέτει ακόμα 2 βαθμούς.

Ford S-Max
Καλύτερα δε γίνεται. Το S-Max αρίστευσε στη δοκιμή πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού EuroNCAP, συγκεντρώνοντας συνολικά 36 βαθμούς στη διαδικασία που αφορά μετωπική και πλευρική σύγκρουση. Πολύ καλό το αποτέλεσμα και στην προστασία που παρέχει στα παιδιά, ενώ, όσον αφορά τους πεζούς, αποδείχθηκε ότι υστερεί έναντι του Picasso.

Κινητήρας - Eπιδόσεις
Με βάρος -συμπτωματικά κοινό και για τα δύο μοντέλα- που ανέρχεται στα 1.650 κιλά, οι απαιτήσεις από τον κινητήρα είναι αυξημένες. Δε θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι η Ford ξεκινά την γκάμα της από τα 2.000 κ.εκ., ενώ η Citroen από λίγο πιο κάτω, τα 1.800 κ.εκ.
Τα αυτοκίνητα της δοκιμής μας εφοδιάζονται με κινητήρες παρόμοιας φιλοσοφίας και ίδιου κυβισμού. Έτσι, από τους 2λιτρους εκείνος του C4 Picasso αποδίδει 143 ίππους, ενώ του S-Max 145, με το γαλλικό σύνολο να διαθέτει επιπλέον 1 χλγμ. ροπή, την οποία αποδίδει 500 σ.α.λ. χαμηλότερα - και βέβαια η ροπή παίζει σημαντικό ρόλο στα οχήματα με οικογενειακή φιλοσοφία. ΓιΆ αυτό και όσοι από εμάς έβαλαν στο χέρι τις πετρελαιοκίνητες παραλλαγές των συγκεκριμένων μοντέλων με τα περισσά αποθέματα ροπής εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια.
Δίνοντας, μάλιστα, σημασία στον πολυθέσιο χαρακτήρα των μοντέλων, πέραν των τετριμμένων μετρήσεων με δύο άτομα, επαναλάβαμε τις ενδιάμεσες επιταχύνσεις με πέντε άτομα και αποσκευές 75 κιλών.
Φυσικά, σημαντικό ρόλο στη δυνατότητα επιτάχυνσης παίζει και η κλιμάκωση του κιβωτίου. Το S-Max διαθέτει ένα κλασικό μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων, ενώ το C4 Picasso συνδυάζεται με ένα νέο ημιαυτόματο 6 σχέσεων. Έτσι, απουσιάζει το πεντάλ του κλασικού συμπλέκτη, όπως και ο επιλογέας από την κεντρική κονσόλα, με τις αλλαγές να γίνονται είτε με πλήρως αυτόματη λειτουργία είτε με τα paddle που βρίσκονται τοποθετημένα στην κολόνα του τιμονιού.
Δε θα καταφύγουμε σε εκτενή ανάλυση των αριθμών, αφού στους πίνακες μπορείτε να δείτε όλες τις τιμές που σημείωσαν τα αυτοκίνητα. Στην ουσία, ο κινητήρας του S-Max δείχνει πιο πρόθυμος από αυτόν του C4 Picasso, γεγονός που καταγράφεται στις επιδόσεις από στάση. Ωστόσο, όσον αφορά τις ενδιάμεσες επιταχύνσεις, το γαλλικό μοντέλο βγαίνει κερδισμένο, λόγω του 6τάχυτου κιβωτίου. Με πλήρες φορτίο οι ρεπρίζ επιβαρύνονται σημαντικά, χωρίς, όμως, τα αυτοκίνητα να γίνονται επικίνδυνα αργά.
Στη διαδικασία του φρεναρίσματος και τα δύο μοντέλα εντυπωσιάζουν, με το γερμανικό να διαθέτει ένα ελαφρύ προβάδισμα.

Οι μετρήσεις των δύο αυτοκινήτων πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, προκειμένου να εκμηδενιστούν τα σφάλματα στις καταγραφόμενες επιδόσεις.

Οδική συμπεριφορά
Ασφάλειας συνέχεια. Αυτήν τη φορά τη σκυτάλη παίρνει η ενεργητική. Εδώ εξετάζουμε την οδική συμπεριφορά των δύο μοντέλων στο δρόμο αλλά και στην πίστα. Καμία σχέση με γρήγορους γύρους, στην αναζήτηση του καλύτερου χρόνου. Η πίστα απλώς αποτέλεσε το ασφαλέστερο μέρος για να πραγματοποιήσουμε τις ασκήσεις «σλάλομ» και «αλλαγή λωρίδας». Το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε ασφαλές μέρος μάς έδωσε τη δυνατότητα να θέσουμε σε σκληρή δοκιμασία τα αυτοκίνητα, και με το μέγιστο φορτίο των επτά ατόμων.
Ξεκινάμε, λοιπόν, από το δρόμο και τις εντυπώσεις μας από το νεότερο μοντέλο της παρέας. Tο C4 Picasso εξαρχής κάνει σαφή τον προσανατολισμό του. Ήσυχο, με πολύ καλή μόνωση και ταξιδιάρικο, εμπνέει εμπιστοσύνη ακόμα και στα πολλά χιλιόμετρα, εκεί όπου το σύστημα διεύθυνσης με τη μεταβαλλόμενη υποβοήθηση αρχίζει να παρέχει ικανοποιητική πληροφόρηση. Λατρεύει τις ανοιχτές καμπές, τις οποίες «καταπίνει» σαν να ήταν ευθείες, ενώ δε θα αρνηθεί να «παλέψει» με την αρωγή του καλά ρυθμισμένου ESP (που δεν απενεργοποιείται μετά τα 50 χλμ./ώρα) στις κλειστές στροφές. Ωστόσο, και λόγω της ήπια ρυθμισμένης ανάρτησης, οι κλίσεις έρχονται ως φυσική συνέπεια, με την άνεση και την ποιότητα κύλισης, όμως, να μην είναι ανάλογες.
Το S-Max, από την άλλη, είναι αυτό που θα σε κάνει να σηκώσεις ένα «κλικ» την πλάτη του καθίσματος, ψάχνοντας με το δεξί σου χέρι να βρεις το κουμπί απενεργοποίησης του ESP. Μετά την πρώτη στροφή, μάλλον θα έχεις ξεχάσει το μήκος του αμαξώματος και τη φιλοσοφία του μοντέλου. Το κοφτερό τιμόνι με τη μεστή αίσθηση παρέχει καλή πληροφόρηση στα χέρια του οδηγού, ενώ οι αλλαγές στο κιβώτιο γίνονται γρήγορα από το σαφή σε αίσθηση επιλογέα με τις μικρές διαδρομές. Το πίσω μέρος συμμετέχει στο παιχνίδι, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να τρομάζει. Αν ξεπεράσεις το ψυχολογικό φορτίο με το οποίο σε επιβαρύνει σε θεωρητικό επίπεδο η οδήγηση ενός πολυμορφικού, θα διαπιστώσεις ότι οι διαφορές από ένα Focus δεν είναι δραματικές. Αυτό που μας εξέπληξε θετικά είναι ότι, παρά τη σφικτότερη ρύθμιση, διαθέτει καλύτερη ποιότητα κύλισης και άνεση.
Τα αποτελέσματα των ασκήσεων έρχονται ως επιβεβαίωση των διαπιστώσεών μας στο δρόμο. Tο C4 Picasso δείχνει περισσότερο «φλύαρο» στο σλάλομ, εξαιτίας της μαλακής ανάρτησης, ενώ το S-Max πατά καλύτερα εν γένει, αν και το πίσω μέρος ανοίγει ελαφρώς την πορεία του. Το επιπλέον βάρος βάζει τα πράγματα στη θέση τους: το Ford κάνει καλύτερο χρόνο και το Citroen επηρεάζεται αρνητικά, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη αδράνεια. Στην αλλαγή λωρίδας το τελευταίο επιβεβαιώνει ότι πατά καλά στα πολλά και, με τη βοήθεια του ESP, κοιτά στα μάτια το «ατίθασο» S-Max.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Το S-Max διαθέτει άκρως ενδιαφέρουσα τιμή, ξεκινώντας από 22.550 ευρώ για την έκδοση Ambient, με 7 αερόσακους, υδραυλικό τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέφτες και air condition (από την οποία, όπως και από τις πιο πλούσιες εκδόσεις, απουσιάζει το ESP, που χρεώνεται έξτρα 900 ευρώ). Tο Citroen C4 Picasso συνοδεύεται από πλουσιότερο εξοπλισμό, δηλαδή επιπλέον περιλαμβάνει 2 αερόσακους (συνολικά 9), ESP, αυτόματο κλιματισμό, ηχοσύστημα με MP3 και μια μεγάλη κεντρική οθόνη πολλαπλών πληροφοριών, ενώ τα περιφερειακά καλούδια (τραπεζάκια, κρυφός φωτισμός και υποβραχιόνια) συνολικά προσθέτουν πόντους. Στοιχίζουν και αξίζουν, αλλά δεν καταφέρνουν να δικαιολογήσουν απόλυτα την αυξημένη βασική τιμή του C4 Picasso, που ξεκινά από 28.680 ευρώ στην έκδοση Limited. Ακολουθούν ακόμα δύο εκδόσεις για το S-Max, οι Trend και Titanium, με 23.850 και 25.388 ευρώ, αντίστοιχα. Η πρώτη περιλαμβάνει επιπλέον της βασικής ηχοσύστημα, δερμάτινο τιμόνι και σπορ καθίσματα, ενώ η Titanium διαθέτει, ακόμα, κατευθυνόμενους προβολείς, αισθητήρες βροχής και φώτων και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών.
Η κορυφαία έκδοση του C4 Picasso στοιχίζει 30.400 ευρώ, σχεδόν όσο και η έκδοση του S-Max που είχαμε στη διάθεσή μας (30.693 ευρώ), η οποία περιλάμβανε επιπλέον τα καθίσματα της τρίτης σειράς, τύπου μπάκετ καθίσματα εμπρός με ηλεκτρική ρύθμιση, δύο ηλιοροφές και cruise control. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των μοντέλων, οι τρεις εκδόσεις του S-Max είναι ετοιμοπαράδοτες, ενώ το C4 Picasso ξεκινά την εμπορική του πορεία μέσα στο Δεκέμβριο.

Συμπέρασμα
Το τοπίο αλλάζει, με τα πολυμορφικά να αποκτούν χαρακτήρα, διαθέτοντας, παράλληλα, τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να τα καταστήσουν ολοκληρωμένες προτάσεις, ικανές να διαδραματίσουν το ρόλο του βασικού αυτοκινήτου της οικογένειας και να προσφέρουν σχεδόν τα πάντα σε επιβάτες και... οδηγό.
Δίχως άλλο, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε τόλμη στους Γάλλους. Κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα αισθητικά πρόταση, με ένα θελκτικό και σίγουρα αναβαθμισμένο ποιοτικά εσωτερικό, που σε προκαλεί να ζήσεις μαζί του. Ιδανικά, σε μεγάλα ταξίδια, με ανοιχτό δρόμο, όπου το Citroen C4 Picasso θα δείξει τις αρετές του.
Από την άλλη, η Ford ακολουθεί τη γνωστή συνταγή που της έχει χαρίσει πολλάκις την επιτυχία, στοχεύοντας στην καρδιά του οδηγού. Με σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση κι ένα ικανό πλαίσιο που αφήνει υποσχέσεις για το μελλοντικό Mondeo, καταφέρνει να προσφέρει πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της κατηγορίας σπορ αίσθηση, χωρίς, παράλληλα, να αγνοεί το βασικό στόχο του μοντέλου, που είναι η χρηστικότητα. Προσθέστε και την άκρως ελκυστική τιμή, τουλάχιστον στη βασική έκδοση, και ψάξτε για το... δεύτερο._ 4Τ

Citroen C4 Picasso 1.8
Η Citroen μπορεί να υπερηφανεύεται ότι, εκτός από την πιο φρέσκια πρόταση στην κατηγορία των πολυμορφικών, διαθέτει και την πιο ελκυστική από οικονομική απόψη. Με 20.990 ευρώ, που τιμάται η βασική έκδοση 1.8 (117 ίπποι), δε βρίσκει ανταγωνιστή στο δρόμο της, τουλάχιστον στα κυβικά της. Σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς δε διαφοροποιείται από τη 2λιτρη έκδοση, αφού η ανάρτηση διαθέτει την ίδια ρύθμιση και οι μόνες διαφορές εστιάζονται στους διαφορετικής διάστασης τροχούς (215/55/16 στη συγκεκριμένη περίσταση). Έτσι, χωρίς το γεγονός αυτό να αποτελέσει έκπληξη, στις ασκήσεις που πραγματοποιήσαμε στην πίστα επέδειξε συμπεριφορά αντίστοιχη με αυτήν της 2λιτρης έκδοσης.
Στον τομέα των επιδόσεων το μικρό Picasso δεν εντυπωσιάζει, αλλά ο κινητήρας δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα, πραγματοποιώντας όσα υπόσχεται το εργοστάσιο, με μοναδικό αντίτιμο την αυξημένη στάθμη θορύβου. Τα όποια παράπονα προκύπτουν, λοιπόν, έχουν να κάνουν με τη χαλαρή αίσθηση του επιλογέα, που, επιπλέον, στερείται ακρίβειας στις γρήγορες αλλαγές. Να επισημάνουμε ότι μας άρεσαν τα καθίσματα με την υφασμάτινη επένδυση, που προσφέρουν καλή πλευρική στήριξη στο σώμα ακόμα και των πίσω επιβατών.
Η καλή τιμή του Citroen C4 Picasso 1.8 συνοδεύεται από ένα ικανοποιητικό επίπεδο εξοπλισμού, που στο βασικό του πακέτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 9 αερόσακους, ABS, ESP, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός-πίσω και καθρέφτες, με σημαντικότερη απουσία αυτήν του κλιματισμού και ακολούθως του ηχοσυστήματος.

CITROEN C4 PICASSO
ΥΠΕΡ / ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ / ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ / ΦΡΕΝΑ
ΚΑΤΑ / ΚΙΒΩΤΙΟ / ΚΛΙΣΕΙΣ ΑΜΑΞΩΜΑΤΟΣ / ΤΙΜΗ

FORD S-MAX
ΥΠΕΡ / ΧΩΡΟΙ / ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ / ΚΙΒΩΤΙΟ / ΤΙΜΟΝΙ / ΦΡΕΝΑ
ΚΑΤΑ / ΑΠΟΥΣΙΑ ESP ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ / ΑΚΡΙΒΟΣ Ο ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΤΟ ΤΟΛΜΗΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤOY PICASSO
- Η ΗΛΙΟΡΟΦΗ ΤOY PICASSO
- Η ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΤOY PICASSO
- Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ESP ΤOY PICASSO
- Η ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ S-MAX
- ΤΑ «ΕΞΥΠΝΑ» ΦΩΤΑ ΤΟΥ S-MAX

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΝΩΝ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΤOY PICASSO
- TO ΓEΓONOΣ OTI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 800 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ 2 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ S-MAX

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤOY PICASSO
- ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΟ ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ ΤOY PICASSO
- ΝΑ ΕΧΕΙ ESP ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟ S-MAX

Citroen C4 PICASSO 2.0
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 28.680¤

TEXNIKA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός (κ.εκ): 1.997
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 143/6.000*
Μέγ. Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 20,4/4.000*

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Εμπρός
Κιβώτιο: Ημιαυτόματο 6 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια
Βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Ημιάκαμπτος άξονας

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: Δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ(Σε παρένθεση τιμές με 5 άτομα +75 κιλά)
Τελ. Ταχύτητα (χλμ/ώρα): 195
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 11,5*/11,4**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 5,6(6,5)
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 8,2(9,2)
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 8,3/13,9(9,9/15,7)
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ): 55,5(57,6)
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ): 12,0

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.590
Πλάτος (χλστ): 1.830
Ύψος (χλστ): 1.680
Μεταξόνιο (χλστ): 2.728
Βάρος (κιλά): 1.465*/1.647**

*Τιμή κατασκευαστή
**Τιμή 4Τ

Ford S-MAX 2.0
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 22.550¤

TEXNIKA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός (κ.εκ): 1.999
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 145/6.000*
Μέγ. Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 19,4/4.500*

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Εμπρός
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια
Βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: Δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ(Σε παρένθεση τιμές με 5 άτομα +75 κιλά)
Τελ. Ταχύτητα (χλμ/ώρα): 197
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 10,9*/10,6**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 6,1(7,4)
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 9,2(10,8)
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 10,3(13,0)
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ): 56,5(58,9)
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ):12,7

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.768
Πλάτος (χλστ): 1.884
Ύψος (χλστ): 1.658
Μεταξόνιο (χλστ): 2.850
Βάρος (κιλά): 1.622*/1.649**

*Τιμή κατασκευαστή
**Τιμή 4Τ